#PhoeniX »
doreen (17:54:26): chm, odměřovat objem vody a rýže zkoušelas?
nějaký známý objem (sklenička, kelímek, whatever) jasmínové rýže umyju na cedníku, případně třepáním v uzavíratelné nádobě a vyměňováním vody
vyklepnu do hrnce, doliju jeden a čtvt objemu vody, hodím to na nejmenší plynový hořák na sporáku na nejmenší plamen a přiklopím pokličkou
jak začne poskakovat odcházející párou, odklopím nebo hodím našikmo a nechám vodu vyvařit dokud se nepřestanou dělat bubliny... znovu zaklopím, dám tomu ještě třeba půl minuty s ohřevem a vypnu
za nějakých deset minut je rýže hotová, nechám vyvětrat páru, připadně poobracím vidličkou
jestli jsi zvyklá na rýži ve vodě, možná dej jeden a půl objemu, mi chutná sušší... trochu vody zůstane po mytí v rýži pokud se nenechá delší dobu odkapávat, s tím je taky potřeba počítat
jde to zvládat během dalšího vaření, zvláštní pozornost to potřebuje jenom ve chvíli kdy může dojít voda, po vypnutí ohřevu už se nepřipálí... a pak teda ještě nezapomenout odklopit poklici, větší objemy se můžou vevnitř převařit, malý hrnek stíhá vychladnout
hlavně během vaření nemíchat, začne se rozpouštět škrob odrbaný ze zrnek a místo vařené rýže je z toho nakonec lepidlo